czwartek, 30 października 2014

Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi

Po aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto: SZARLOTKĘ. 


Jesień w pełni, a cóż może bardziej kojarzyć się z jesienią niż zapach jabłek z cynamonem? Szarlotka to zdecydowanie moje ulubione ciasto, szczególnie w wykonaniu babci, która jest niekwestionowaną królową przyrządzania wszelkich kulinarnych pyszności. Nie sposób się im oprzeć i często nawet moja silna wola, o której mam bardzo dobre zdanie, okazuj się zbyt słaba. Oczywiście od czasu do czasu, bez wyrzutów sumienia powinniśmy pozwolić sobie na takie rarytasy, jednak babciną szarlotkę możemy równie dobrze przygotować w zdrowszy sposób i sięgać po nią zdecydowanie częściej bez poczucia winy i przejmowania się pustymi kaloriami. 


Cały sekret znów tkwi w zamiennikach. W tej szarlotce nie znajdziecie ani grama mąki czy też białego cukru. Zamiast nich są tu zdrowe tłuszcze pochodzące z ziaren słonecznika, sezamu i orzechów arachidowych oraz wyłącznie naturalne cukry z rodzynek. I naprawdę niczego więcej nie trzeba do pełni szczęścia i smaku! Na dodatek ta wersja nie wymaga pieczenia, a przyrządzenie jej to zaledwie kilka prostych kroków.


Do wykonania spodu ciasta użyłam niezwykle aromatycznej mieszanki od firmy Ziarenkowo. Skład pasuje idealnie do całości, jeśli jednak nie jesteście jej posiadaczami, możecie zrobić podobny miks samodzielnie. Wszystkie potrzebne do tego składniki zostały wypisane.

Jeden kawałek- około 65g- to 180kcal w tym 5,5g białka, 10,8g tłuszczu, 15,5g węglowodanów oraz 3,8g błonnika. Dodam tylko, że poprzestanie na jednej porcji to rzecz praktycznie niemożliwa. Aromat orzechów w połączeniu z musem jabłkowym to istny RAJ dla kubków smakowych- nie sposób się oprzeć.



SKŁADNIKI NA FORMĘ O ŚREDNICY 20CM:

  • 100g rodzynek 
  • 140g mieszanki ziaren Cynamonowy Raj(do nabycia tutaj)- prażony słonecznik, orzeszki ziemne, sezam, cynamon, kardamon, goździki
  • 40g orzeszków ziemnych bez soli
  • 245g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
  • cynamon
  • imbir

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rodzynki namoczyć przez kilka godzin w wodzie
  2. Do blendera wsypać mieszankę ziaren, orzeszki ziemne i dokładnie odsączone z wody rodzynki, a następnie zblendować na jednolitą masę
  3. Przygotowaną masą wyłożyć spód foremki zostawiając nieco wyższy i grubszy brzeg i schłodzić w lodówce 
  4. Jabłka pokroić na drobne kawałki, zalać niewielką ilością wody i prażyć na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmiękną
  5. Po tym czasie odlać wodę,  dodać cynamon i imbir i mieszać, aby się nie przypaliło 
  6. Jabłka zdjąć z ognia i wystudzić
  7. Jabłkowy mus wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i ponownie chłodzić w lodówce- najlepiej przez całą noc

 



Imieniny u cioci

8 komentarzy:

  1. uwielbiam tego typu ciasta! pełne bakali i smaku! no i oczywiście zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wcale nie wygląda na taką "bez" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto to coś dla mnie, chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o, tak - takie kalorie są wręcz wskazane :) cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne ciasto! takie pomysły uwielbiam, najchętniej od razu bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadlam z dostawa do szkoly :D polecam!!!! ♥♥♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast rodzynek mlzna uzyc daktyle?

    OdpowiedzUsuń