niedziela, 28 grudnia 2014

Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe

Święta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. 


Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru (do kupienia tutaj), masło migdałowe (do kupienia tutaj) oraz suszone jabłka (do kupienia tutaj), które zachęciły mnie do przygotowania pysznych, energetycznych batoników. 



Połączenie jabłka i cynamonu to jedno z moich ulubionych- pojawiało się już tutaj kilkakrotnie, między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki (KLIK) i mini-omletów (KLIK). Tym razem również jest słodko, delikatnie orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska między posiłkami lub uzupełnienie śniadania. Dzięki cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego, co jest bardzo istotne w okresie poświątecznej regeneracji.

Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 100g migdałów
  • 50g orzechów brazylijskich
  • 100g daktyli suszonych
  • 50g suszonych krążków jabłka (do kupienia tutaj)
  • 70g rodzynek 
  • cynamon
  • kardamon

PRZYGOTOWANIE:

  1. Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minut
  2. Migdały i orzechy zmielić drobno w blenderze
  3. Dodać namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawy
  4. Blendować do uzyskania kleistej masy
  5. Powstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 30x15cm wyłożona papierem do pieczenia
  6. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
  7. Po schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokąty
  8. Batoniki przechowywać w lodówce
Smacznego!







Korzenne przysmaki

2 komentarze:

  1. Jak myślisz, dodanie pomarańczy byłoby dobrym rozwiązaniem? Albo przynajmniej skórki, dla nadania aromatu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcza- nie wiem, ale skórka powinna zdać egzamin :)

      Usuń